Periodontal Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Dişeti hastalığının pek çok bulgusu vardır;

  • Diş fırçalama sırasında kanayan dişetleri
  • Kırmızı, şiş ve hassas dişetleri
  • Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri
  • Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı
  • Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler
  • Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma
  • Sürekli kötü ağız kokusu.

Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı ile başlar ve dişeti iltihabının en önemli etkeni diş plağıdır. Diş plağı tükürükten gelen kalsiyum ve fosfat iyonlarının etkisiyle sertleşerek kalsifiye olur ve diştaşı oluşur. Diştaşı pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve üzeri daima kalsifiye olmamış plak ile örtülüdür. Böylece diştaşı, plak için uygun bir yuva oluşturarak iltihabın devam etmesine ve şiddetlenmesine neden olur. Bu nedenle oluşmuş diştaşları mutlaka hekim tarafından temizlenmelidir. Diştaşı temizliği dişlere zarar verebilecek veya tehlikeli bir işlem değildir.  Temizlenmiş bir ağızda diştaşının yeniden oluşumu etkin bir ağız bakımı ile engellenebilir. 

Diştaşı temizliği yapıldıktan sonra dişlerde hassasiyet olabilir, bu durum normaldir. Diştaşı temizliği sonrası önceden diştaşı ile örtülü yüzey açığa çıkar ve açığa çıkan bu yüzeyde soğuk ve sıcağa karşı duyarlılık olur. Bu duyarlılığın üç-dört günde geçmesi beklenir. Önemli olan, hastanın dişlerindeki duyarlılık nedeni ile etkin fırçalama ve ağız bakım işlemlerini ihmal etmemesidir. 

Unutulmamalıdır ki, periodontal hastalıklar bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu enfeksiyonu kontrol etmek için hastalığa neden olan organizmaları kontrol etmek esastır. Etkili periodontal koruma ve tedavi, profesyonel debridmanı, supragingival ve subgingival antiseptikleri, yeterli oral hijyeni, ve bazen spesifik antimikrobiyal ajanları içeren, hem dental profesyonellerin hem de hastanın işbirliğine ihtiyaç duyan, bütün ağız dezenfeksiyonudur.

Periodontal hastalığın kontrolünde idame tedavisi de çok önemli bir rol oynamaktadır. Kontrol randevuları periyodik olarak gerçekleştirildiğinde (3-6 ayda bir),  gingival enflamasyon kontrol altına alınabilir. İleri periodontal hastalık formları tedavi edilince sağlıklı periodontal şartlar sağlanabilmekte ve periodontal sağlık birçok hastada uzun yıllar sürdürülebilmektedir.

Ürünlere Göz Atın